Δείκτης Μάζας Σώματος

  • Τί είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος;
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος ή Body Mass Index, όπως αναφέρεται συχνά είναι ένας δείκτης βάρους του σώματος. Δηλαδή τί κάνει; Ταξινομεί τους ανθρώπους σε κατηγορίες ως προς το βάρος τους. Σήμερα υπάρχουν έξι κατηγορίες : ελλιποβαρής, φυσιολογικός , υπέρβαρος, α΄βαθμός παχυσαρκίας, β' βαθμός παχυσαρκίας, νοσηρή παχυσαρκία.
  • Πώς μπορώ να υπολογίσω το δικό μου Δείκτη Μάζας Σώματος;
Είναι πολύ εύκολο να υπολογιστεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Διαιρούμε το βάρος μας (βάρος σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους μας(ύψος σε μέτρα).

Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Μία γυναίκα έχει ύψος 1,60 (μέτρα) και ζυγίζει 55 κιλά.
ΔΜΣ= 55/1,602
ΔΜΣ= 21,48

Για αυτόματο υπολογισμό του ΔΜΣ σας κάντε κλικ εδώ.
  • Βρήκα το νούμερο. Πώς θα καταλάβω σε ποια κατηγορία ανήκω;
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα όρια του ΔΜΣ. Για να βρούμε σε ποιά κατηγορία ανήκουμε απλά κοιτάμε σε ποια κατηγορία ανήκει το νούμερο που υπολογίσαμε.

Όρια Δείκτη Μάζας Σώματος

Κάτω από 18,5

Ελλιποβαρής

18,5-25

Φυσιολογικό

25-30

Υπέρβαρος

30-35

Α’ βαθμός παχυσαρκίας

35-40

Β’ βαθμός παχυσαρκίας

Πάνω από 40

Νοσηρή παχυσαρκία


Παράδειγμα
Η γυναίκα με ΔΜΣ 21,48 έχει φυσιολογικό βάρος σε σχέση με το ύψος της.
  • Τί σημαίνει η κάθε κατηγορία;
Ελλιποβαρείς: Τα άτομα της κατηγορίας "ελλιποβαρής" θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το βάρος τους είναι χαμηλότερο από το φυσιολογικό, με πιθανό αντίκτυπο στην υγεία τους. Άτομα με πολύ χαμηλό ΔΜΣ μπορεί να είναι άτομα υποσιτισμένα ή να πάσχουν από κάποια ασθένεια που οδήγησε σε έντονη απώλεια βάρους.

Φυσιολογικοί:Τα άτομα της κατηγορίας φυσιολογικό μπορούν να χαίρονται γιατί έχουν το κατάλληλο βάρος για το ύψος τους.

Υπέρβαροι: Οι υπέρβαροι έχουν κάποια απόκλιση από το φυσιολογικό τους βάρος. Ακόμα η υγεία τους δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο λόγω του βάρους αλλά είναι καλό να προσέξουν τη διατροφή τους προκειμένου να μην φτάσουν στο στάδιο της παχυσαρκίας.

Παχυσαρκία Α και Β βαθμού: Το καμπανάκι του κινδύνου έχει χτυπήσει! Το βάρος σας είναι πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε και η υγεία σας απειλείται. Εάν δεν ρυθμίσετε το βάρος σας υπέρταση, αθηρωμάτωση, διαβήτης κλπ σας χτυπούν την πόρτα.

Νοσηρή παχυσαρκία: Σοβαρό πρόβλημα διατροφής. Το άτομο καλό είναι να τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση και να γίνει άμεση προσπάθεια απώλειας βάρους.
  • Ποιές είναι οι βέλτιστες τιμές του ΔΜΣ;
Σε γενικές γραμμές , για τους άνδρες οι επιθυμητές τιμές ΔΜΣ είναι από 21,9 έως 24 και για τις γυναίκες από 21,3 έως 22,1. Επίσης υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάλογα με την ηλικία, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Ηλικία

Επιθυμητός ΔΜΣ

19-24

19-24

25-34

20-25

35-44

21-26

45-54

22-27

55-65

23-28

Άνω των 65

24-29


  • Ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους ανθρώπους;
Όχι, ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω κατηγορίες:

Σε παιδιά και εφήβους , γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σκελετική τους ανάπτυξη.

Σε εγκύους, λόγω του επιπλέον βάρους της εγκυμοσύνης.

Σε αθλητές, γιατί έχουν περισσότερο ανεπτυγμένο μυικό ιστό. Ο μυικός ιστός είναι βαρύτερος από το λίπος, έτσι το αποτέλεσμα του ΔΜΣ θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, με κίνδυνο να χαρακτηριστεί ο αθλητής υπέρβαρος ενώ δεν είναι.

Ακόμα ο ΔΜΣ μπορεί να παρουσιάσει απόκλιση λόγω των διαφορών που έχει ο ένας άνθρωπος με τον άλλο πχ διαφορετικός σκελετός, διαφορετικό ποσοστό λίπους κλπ.
  • Για το τέλος μία ενδιαφέρουσα πληροφορία...
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2003 και μετά, το 21.9 % του ενήλικου πληθυσμού έχει ΔΜΣ πάνω από 30, δηλαδή ανήκει στην κατηγορία των παχύσαρκων. Αυτό μας φέρνει στην 5η θέση ανάμεσα σε 30 χώρες (πρώτη η ΗΠΑ -τελευταία Ιαπωνία).

Επομένως ήρθε η ώρα να προσέξουμε τη διατροφή μας!

Σχόλια

Ο χρήστης chariklia είπε…
poli endiaferon e-mail
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
very interesting!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή