Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day).

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει καθιερωθεί από το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπανδίας Διαβήτη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε γιατί είναι η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best ανακάλυψαν τη συνθετική ινσουλίνη το 1922.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη επικεντρώνεται σε κάποιο θέμα που έχει σχέση με το διαβήτη. Το θέμα για το έτος 2007 καθώς και για το 2008 είναι :
Ο Διαβήτης στα παιδιά και τους εφήβους.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη υπολογίζονται σε 180 εκατομμύρια περίπου, ενώ αναμένεται ο αριθμός αυτός να έχει διπλασιαστεί μέχρι το έτος 2030.

Ο διαβήτης, είτε τύπου Ι είτε τύπου ΙΙ, είναι μία χρόνια ασθένεια. Το άτομο πρέπει να μάθει να ζει με αυτήν. Όσοι πάσχουν από διαβήτη οφείλουν να προσέχουν τη διατροφή τους, να κάνουν τακτικές ιατρικές εξετάσεις και να ακολουθούν την αγωγή που τους συστήνει ο γιατρός τους (φάρμακα, ινσουλίνη) ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη.

Η μη συμμόρφωση του ατόμου που πάσχει από διαβήτη στις οδηγίες (αρρύθμιστος διαβήτης) μπορεί να επιφέρει διάφορες επιπλοκές όπως είναι οι καρδιοπάθειες, η νέκρωση των άκρων, νεφρική ανεπάρκεια και άλλα. Ακόμη και το θάνατο.

Από την άλλη η σωστή διατροφή, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και φυσικά οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Μερικοί ενδιαφέροντες ιστοχώροι από όπου μπορείτε να βρείτε έγκυρη πληροφόρηση για το Διαβήτη:
λέξεις κλειδιά: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, διαβήτης, διαβητης, Διαβήτης, Διαβητης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή