Κατανάλωση και τιμές Βιομηχανίας Τροφίμων-Ποτών

Μέσα στο Δεκέμβριο δημοσιοποιήθηκε έρευνα του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) με θέμα "Κατανάλωση και τιμές Βιομηχανίας Τροφίμων-Ποτών".

Πρόκειται για μία οικονομική ανάλυση. Περιλαμβάνει ανάλυση σχετικά με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, δαπάνες του καταναλωτικού κοινού για τα τρόφιμα, σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε κ.α. Η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία έως και για το 2008.

Αναφέρουμε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
  • Τα είδη διατροφής αποτελούν το 16,1% της συνολικής εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης. Από αυτά 9,4 αντιστοιχεί σε επεξεργασμένα τρόφιμα και το υπόλοιπο 6,7 στα νωπά.
  • Την τελευταία τριετία η άνοδος των τιμών ήταν ταχύτερη (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια).
  • Τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη αύξηση τιμών είναι: ψωμί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Τα κυριότερα αίτια της αύξησης των τιμών θεωρούνται α)η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, β)το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οδηγεί σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες με συνέπεια λιγότερες σοδειές και γ)η παραγωγή βιοκαυσίμων*. Όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.
Ακόμα, σύμφωνα με την έρευνα, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για τα Προϊόντα Ιδιωτικής Ετικέτας. Αυτό οφείλεται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες αλλά και στην ενσωμάτωση των προϊόντων αυτών στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

*βιοκαύσιμα: καύσιμα που παράγονται από βιολογικές πηγές π.χ. ζαχαρότευτλα. Η μεταστροφή των αγροτών στην καλλιέργεια φυτών κατάλληλα για παραγωγή βιοκαυσίμων αντί φυτών που προορίζονται για τροφή οδηγεί σε έλλειψη πρώτων υλών.

χρήσιμοι σύνδεσμοι:
www.iobe.gr
η έρευνα του ΙΟΒΕ
www.fao.org

λέξεις κλειδιά: ΙΟΒΕ, έρευνα, βιοκαύσιμα, τρόφιμα, ακρίβεια, τιμές, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, φαινόμενο θερμοκηπίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή