Ενδιαφέρον σχόλιο

Αναγνώστρια του blog άφησε ένα σχόλιο, το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον γι΄αυτό και το παραθέτω σε ξεχωριστή ανάρτηση:

"Θα σου κάνω μία ερώτηση καλόπιστα μιας και είσαι νέος άνθρωπος και έχεις διάθεση να έρθεις σε επαφή με τον κόσμο. Έγώ είμαι χημικός και τη διατροφή της οικογένειας την καθορίζω από την πιθανότητα τα προϊόντα που καταναλώνω να περιέχουν ανεπιθύμητες χημικές ουσίες, π.χ. φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά, ορμόνες, χημικά πρόσθετα, κλπ. Έτσι καταναλώνω κατά αρχάς βιολογικά προϊόντα (κάποια παράγω μόνη μου) και στη συνέχεια όσο γίνεται ανεπεξέργαστα (όχι μαργαρίνη, αλλαντικά, λάϊτ προϊόντα στο ψυγείο μου). Εσείς οι διατροφολόγοι γιατί βγάζετε τον παράγοντα αγνότητας των προϊόντων από την εξίσωση και βλέπετε μόνο λίπη, πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, κλπ; Έτσι συμβουλεύετε αλλαντικά γαλοπούλας, μαργαρίνες, λάίτ προϊόντα, κλπ που είναι βιομηχανικά προϊόντα άκρως επεξεργασμένα και επιβαρυμένα σε χημικά. Σε ευχαριστώ."

Απάντηση:

Καταχάς, φίλη αναγνώστρια, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Ο προβληματισμός σου έχει βάση διότι τα περισσότερα τρόφιμα σήμερα-λόγω ύπαρξης διάφορων πρόσθετων και επεξεργασιών που υφίστανται- κάθε άλλο παρά αγνά μπορούν να χαρακτηριστούν. Όσον αφορά στα προίόντα light, σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για άκρως επεξεργασμένα προϊόντα, τα οποία συνήθως περιέχουν επιπλέον πρόσθετα γεύσης, για να αναπληρωθεί το συστατικό που λείπει.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, ως επιστήμονας της υγείας και της διατροφής, έχει το καθήκον να ενημερώνει με υπευθυνότητα το κοινό τόσο για τα οφέλη της καλής διατροφής όσο και τους κινδύνους από λανθασμένες επιλογές.

Γι΄αυτό, προτείνω όπου είναι δυνατόν να γίνεται αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφών με πιο φυσικά τρόφιμα όπως

αντί για έτοιμους χυμούς/ αναψυκτικά -> ολόκληρα φρούτα
καρότα σε κύβους-> ολόκληρα καρότα
χάμπουργκερ->σάντουιτς
μαργαρίνες->ελαιόλαδο κλπ

Στην περίπτωση των light προϊόντων(μαγιονέζα, αναψυκτικά, γλυκά κλπ), η προσωπική μου άποψη είναι να μην ενθαρρύνεται η χρήση τους. Εξαίρεση αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πχ γάλα 2%. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αφαίρεση λίπους(πρόκειται για απλή διαδικασία) αλλά δεν γίνεται προσθήκη ουσιών, οπότε δε τα θεωρώ επιβλαβή.

Ωστόσο ο διαιτολόγος-διατροφολόγος πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του σε ποιούς απευθύνεται. Τα περισσότερα άτομα έχουν ήδη διαμορφώσει τις διατροφικές τους συνήθειες πχ προτίμηση σε αναψυκτικά, αλλαντικά κλπ. Η αλλαγή σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Οπότε η χρήση ορισμένων light προϊόντων μπορεί να γίνει με σκοπό την ομαλή μετάβαση σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής.

Τέλος, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι όλα τα τρόφιμα έχουν τη θέση τους στη διατροφή μας. Αρκεί να γίνεται η κατανάλωση τους στη σωστή ποσότητα και συχνότητα. Δηλαδή να υπάρχει μέτρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή