Ποιά τρόφιμα ανακλήθηκαν από τον ΕΦΕΤ το μήνα Ιανουάριο

Το μήνα που μας πέρασε ο ΕΦΕΤ διέταξε την ανάκληση των κάτωθι προϊόντων:
  • καπνιστό ξιφία στον οποίο βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου. Πρόκειται για καπνιστό ξιφία (xiphias gladius) σε φέτες που παράγεται από την Δανέζικη επιχείρηση «Vega Salmon» και διακινήθηκε μέσω της ελληνικής εταιρείας «VIVA A.E.» με την εμπορική επωνυμία «ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ ΞΙΦΙΑΣ ΦΕΤΕΣ - SEA KING», σε συσκευασίες των 100 g. Ο αριθμός παρτίδας του προϊόντος είναι 387 και οι ημερομηνίες λήξης τους είναι 2.2.2009 και 15.02.2009 (Δελτίο τύπου 15/01/09). (εικόνα 1)
  • ζυμαρικού noodles, το οποίο προέρχεται από μη εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο ρύζι. Συγκεκριμένα πρόκειται για noodles, προέλευσης Κίνας, τα οποία διακινήθηκαν μέσω της Ολλανδικής επιχείρησης "Asia Express Food" στην ελληνική επιχείρηση "Gusto AB Oriente ΕΠΕ", με την εμπορική επωνυμία "DoublePhoenixesBrand - Guangdong Rice Vermicelli", σε συσκευασίες των 500 g. Ο αριθμός παρτίδας του προϊόντος είναι 7415. Σύμφωνα με τις Ολλανδικές Αρχές και την ελληνική επιχείρηση διακίνησης του προϊόντος, η συγκεκριμένη επιχείρηση προμηθεύτηκε ποσότητα ίση με 600 kg, η οποία έχει ήδη διατεθεί σε διάφορες επιχειρήσεις διάθεσης ασιατικών ειδών και σε κινέζικα εστιατόρια.Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι (δελτίο τύπου 30/01/09). (εικόνα 2)
  • Επίσης ο ΕΦΕΤ δέσμευσε ένα προϊόν -στο οποίο είχε χρησιμοποιηθεί φυστικοβούτυρο ή/και πάστα φυστικιού που είχε βρεθεί μολυσμένο με σαλμόνέλλα- προτού κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά ( δελτίο τύπου 29/01/09).
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το μήνα που μας πέρασε ο ΕΦΕΤ περιήλθε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ενώ μέχρι πρότινος υπαγόταν στον υπουργείο Ανάπτυξης (ΥπΑν). Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ δεν δείχνουν να συμφωνούν με την αλλαγή αυτή.


εικόνα 1

εικόνα 2

λέξεις κλειδιά: υδράργυρος, ξιφίας, ξιφιας, κινέζικο, noodles, φυστικοβούτυρο, σαλμονέλλα, ΕΦΕΤ, γενετικά τροποποιημένο ρύζι, ΥπΑΑΤ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή