Παγκόσμια ημέρα νερού

Στις 22 Μαρτίου, δηλαδή την Κυριακή που μας πέρασε, η μέρα ήταν αφιερωμένη στο νερό.

Το νερό είναι ένα αγαθό απολύτως αναγκαίο για την ανθρώπινη ύπαρξη. Όμως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν γίνεται σωστή διαχείριση των διαθέσιμων αποθεμάτων, με αποτέλεσμα τα αποθέματα αυτά να εξαντλούνται.

Γι΄αυτό το 1992, από την UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), προτάθηκε η θεσμοθέτηση μίας Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (World Water Day) ως μέσον προσέλκυσης προσοχής στη σημασία του πόσιμου νερού και στη σωστή διαχείριση των αποθεμάτων του.

Το 1993 η πρόταση αυτή έτυχε αποδοχής και "γιορτάστηκε" για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Νερού επικεντρώνεται σε ένα θέμα ή πρόβλημα που αφορά στο πόσιμο νερό. Μερικά θέματα στο παρελθόν ήταν : η Υγιεινή του Νερού(2008), η Επάρκεια του Νερου(2007), Νερό και Πολιτισμός (2006) κ.α.


Φέτος το θέμα στο οποίο αναφέρεται η Παγκόσμια Μέρα Νερού είναι το Διασυνοριακό Νερό (Transboundary Water), δηλαδή το νερό (πχ λίμνες,ποτάμια, υπόγεια ύδατα) που βρίσκεται στα σύνορα 2 ή περισσότερων χωρών, με συχνό αποτέλεσμα τη διένεξη μεταξύ των χωρών αυτών.

Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι χώρες αυτές ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν απο κοινού τους υδάτινους πόρους. Έτσι, αντί να τους χωρίζει, το νερό να λειτουργεί σαν σύνδεσμος.
Το όφελος θα είναι ότι θα αποφευχθούν οι συρράξεις, θα δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών και τέλος θα ωφεληθεί η οικονομική ανάπτυξή τους.

Εκτός από την UNESCO, αρωγοί σε αυτό το εγχείρημα είναι η UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO).

Από την πλευρά μας εμείς, που ζούμε στο λεγόμενο δυτικό κόσμο, καλό να μη θεωρούμε το νερό που ήδη έχουμε ως δεδομένο. Τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα. Γι αυτό να προσπαθούμε να αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση του νερού.

Επίσης είναι σημαντικό να αποφεύγεται η μόλυνση των υδάτων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες πχ μόλυνση υπογείων υδάτων από φυτοφάρμακα, απόβλητα βιομηχανίας σε λίμνες και ποτάμια κλπ. Ένα τέτοιο παράδειγμα στη χώρα μας είναι η περίπτωση του Ασωπού.

Σχετικές συνδέσεις
UN-water 
www.charitywater.org, Κάντε μία δωρεά και εξασφαλίστε πόσιμο νερό για έναν άνθρωπο για τα επόμενα 20 χρόνια
Νερό μολυσμένο με χρώμιο (Ασωπός)

λέξεις κλειδιά: Παγκόσμια Ημέρα Νερού, παγκοσμια ημερα νερου, νερό, νερο, νερου, υδατα, υδάτων, ύδατα, World Water Day, υδάτινοι πόροι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή