Ανάκληση σταφίδας από το ΕΦΕΤ

Το τελευταίο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ αφορά σε ένα προϊόν που παράγεται στην περιοχή μας (Κορινθία).

Διαβάζουμε το δελτίο τύπου (24/03/2009) :

ΕΦΕΤ διαπίστωσε ότι στην αγορά κυκλοφορεί προϊόν της εταιρίας «ΚΟ.ΣΥ.Σ. Α.Σ.Ε.», που εδρεύει στο Κιάτο Κορινθίας, 3ο χλμ. Επαρχ. Οδού Κιάτου - Σουλίου Αρκούδα Μουλκίου, συγκεκριμένα «Σουλτανίνα Σταφίδα» σε πλαστική διαφανή συσκευασία των 200 γραμμαρίων, με ημερομηνία λήξης 11/ 2010, στην επισήμανση της οποίας αναγράφεται η προσθήκη αλλεργιογόνου συστατικού, με την ένδειξη Ε 220, αντί να αναγράφεται ορθά η επισήμανση των θειωδών.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την ανωτέρω εταιρία να ανακαλέσει - αποσύρει αμέσως το σύνολο του συγκεκριμένου προϊόντος από την αγορά.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν και είναι αλλεργικοί στο ανωτέρω αλλεργιογόνο, να μην το χρησιμοποιούν."

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η κωδική ονομασία Ε 220 αντιστοιχεί στο διοξείδιο του θείου (sulphur dioxide).

Το διοξείδιο του θείου καθώς και οι συγγενικές του ενώσεις χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά τροφίμων καθώς και ως απολυμαντικά. Στην περίπτωση των αποξηραμένων φρούτων, όπως είναι η σταφίδα, το διοξείδιο του θείου και οι παράγωγες ενώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιμικροβιακός παράγοντας αλλά και για αποφυγή ανεπιθύμητων αλλαγών στο χρώμα.

Ορισμένες συγγενικές ενώσεις του διοξειδίου του θείου(SO2) είναι το θειώδες νάτριο (Na2SO3), το όξινο θειώδες νάτριο (NaHSO3), το μεταδιθειώδες νάτριο (Na2S2O5) κ.α. Το κάθε παράγωγο του διοξειδίου έχει ξεχωριστό αριθμό Ε, πχ θειώδες νάτριο= Ε 221, όξινο θειώδες νάτριο= Ε 222 κλπ.

Συνολικά οι ενώσεις των θειωδών κυμαίνονται από Ε220- Ε228. Σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα, κυρίως άτομα με άσθμα, η κατανάλωση μίας ή περισσοτέρων ενώσεων από αυτή την ομάδα μπορεί να προκαλέσει οξεία αλλεργική αντίδραση.

Σύμφωνα με νομοθεσία επάνω στη συσκευασία των προϊόντων πρέπει να αναγράφεται ο ξεχωριστός αριθμός Ε (ή το όνομα )της ένωσης που έχει χρησιμοποιηθεί.

Περισσότερες πληροφορίες:
Συντηρητικά για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα ασφαλέστερα και για μεγαλύτερο διάστημα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης Για Τα Τρόφιμα-EUFIC
Συντηρητικά,Ε200-Ε300 Food-Info.net

λέξεις κλειδιά: σταφίδα, σταφιδα, ΕΦΕΤ, απόσυρση, ανάκληση, διοξείδιο του θείου, Ε 220

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή