Απλές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα από τον ΕΦΕΤ, μέρος 1

Η Ανάσταση πλησιάζει και τις προσεχείς ημέρες όλοι θα πάμε στα μαγαζιά με σκοπό να προμηθευτούμε τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι.

Ο ΕΦΕΤ ετοίμασε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τον καταναλωτή ώστε να προστατευτεί από τους ενδεχόμενους κινδύνους αυτών των ημερών.

Οι κίνδυνοι μπορεί να προέλθουν από την αγορά μη τυποποιημένων προϊόντων, τρόφιμα που δεν διατηρούνται σωστά (πχ ανεπαρκής ψύξη ),τρόφιμα από πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές κλπ.

Επίσης δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα κερδοσκοπίας εις βάρος του καταναλωτή.

Στη συνέχεια θα παρατεθούν συνοπτικά οι συστάσεις του ΕΦΕΤ για τους καταναλωτές.

Σε γενικές γραμμές
  • Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και όχι από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
  • Αγοράστε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
  • Απαιτείστε να μάθετε την τιμή ανά κιλό κρέατος που προτίθεστε να αγοράσετε και επιμείνετε στο ακριβές ζύγισμα
  • Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και καθαριότητας του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
  • Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση, στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα (π.χ. σοκολατένια αυγά κλπ), διαπιστώστε εάν πρόκειται για πραγματική ή για "απομίμηση σοκολάτας " κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους υγιεινής.
Στις επόμενες αναρτήσεις γίνεται αναφορά στη προμήθεια αμνοεριφίων, συκωταριών, εντέρων και γενικότερα κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, αλλαντικών καθώς και σοκολατένιων αυγών.

Σχετικές αναρτήσεις:

Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 2, κρέας και αλλαντικά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 3, τυριά
Απλές συμβουλές για το τραπέζι του Πάσχα, μέρος 4, αυγά
Οδηγίες για αγορά θαλασσινών

λέξεις κλειδιά: γιορτινό τραπέζι, ασφαλής αγορά τροφίμων, οδηγίες καταναλωτή, Πάσχα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή