Ανάκληση προϊόντος από το ΕΦΕΤ: κάρθαμο και προϊόντα του

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 11/05/2009

Ε.Φ.Ε.Τ., στα πλαίσια της εφαρμογής της Κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση σε διάφορα κράτη μέλη (εκτός της Ελλάδας) κάρθαμου (επιστημονική ονομασία Carthamus Tinctorius), στο οποίο ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη χρωστική Orange II.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. διερεύνησε τυχόν ύπαρξη προϊόντος κάρθαμου σε οιαδήποτε μορφή (όπως αλεσμένα πέταλα, ολόκληρα πέταλα, εκχύλισμα), στο οποίο να ανιχνεύεται η χρωστική Orange II.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, και μετά από εργαστηριακές δοκιμές από το Γενικό Χημείο του Κράτους, έδειξαν ότι υπήρξε διακίνηση πέταλων κάρθαμου στο οποίο ανιχνεύτηκε μεγάλη συγκέντρωση Orange II.

Πρόκειται για κάρθαμο* το οποίο εισήγαγε από τη Γερμανία η ελληνική επιχείρηση "Αλεξόπουλος Αλεξ. & ΣΙΑ Ο.Ε. - Εισαγωγές μπαχαρικών - τσαγιών - λιβανιών", σε σάκο των 25 κιλών, εκ των οποίων ποσότητες 0,5 κιλού η καθεμία διακινήθηκαν σε δύο ελληνικές εταιρείες : "Γεωργακάκη Αικατερίνη" (Ευρυπίδου 30, Αθήνα) και "Κολωνιάρης Μιχαήλ" (Χάλκης 32, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης), αντίστοιχα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν. "

*κάρθαμο=κάρδαμο


Carthamus Tinctorius

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, κάρθαμο, καρθαμο, καθραμο, orange II

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή