Ανάκληση επικίνδυνων "προϊόντων αδυνατίσματος" από τον ΕΟΦ

Με πρόσφατο δελτίο τύπου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοινώνει την ανάκληση ορισμένων προϊόντων της σειράς Hydroxycut που χαρακτηρίζονται ως "προϊόντα αδυνατίσματος". Ο λόγος της ανάκλησης είναι η εμφάνιση παρενεργειών στη υγεία όπως ηπατικές βλάβες, καρδιαγγειακά κ.α.

Παρακάτω βλέπουμε το δελτίο τύπου, 17/06/2009

"Ανάκληση Hydroxycut


Ο Ε.Ο.Φ. ενημερώνει τους Έλληνες καταναλωτές να σταματήσουν άμεσα τη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής με τις παρακάτω εμπορικές ονομασίες:

Hydroxycut Regular Rapid Release Caplets
Hydroxycut Caffeine-Free Rapid Release Caplets
Hydroxycut Hardcore Liquid Caplets
Hydroxycut Max Liquid Caplets
Hydroxycut Regular Drink Packets
Hydroxycut Caffeine-Free Drink Packets
Hydroxycut Hardcore Drink Packets (Ignition Stix)
Hydroxycut Max Drink Packets
Hydroxycut Liquid Shots
Hydroxycut Hardcore RTDs (Ready-to-Drink)
Hydroxycut Max Aqua Shed
Hydroxycut 24
Hydroxycut Carb Control
Hydroxycut Natural


Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται για την απώλεια βάρους, ως λιποδιαλυτικά ή διουρητικά ή ως μέσα αύξησης του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού. Η παραγωγή γίνεται από την εταιρεία IOVATE Health Sciences που εδρεύει στον Καναδά, αλλά είναι πιθανό να κυκλοφορούν και με το εμπορικό σήμα της εταιρείας “Muscle Tech”.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του, το FDA έχει λάβει 23 αναφορές για ηπατικές βλάβες που προκλήθηκαν μετά την κατανάλωση των παραπάνω προϊόντων, αλλά και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες (ραβδομυώλυση, καρδιαγγειακά προβλήματα, κα).

Παρά το γεγονός ότι δεν ενοχοποιούνται όλα τα παραπάνω προϊόντα, η σύνθεσή τους περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία συστατικών και φυτικών εκχυλισμάτων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να προσδιορισθούν οι παράγοντες (συστατικά, δοσολογία, συνδυασμός με άλλα προϊόντα ή άλλο) που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Για το λόγο αυτό η παραγωγός εταιρεία προχώρησε στην απόσυρση του συνόλου των δεκατεσσάρων (14) προϊόντων από την αγορά.

Ανάλογη αναφορά ηπατικής βλάβης που συνδέεται με τα προϊόντα αυτά έχει σταλεί και από τον Φινλανδικό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων. Ο ΕΟΦ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση της κυκλοφορίας τους από την Ελληνική αγορά, αλλά τα ίδια προϊόντα διατίθενται ευρέως μέσω internet.

Δεδομένου ότι παρόμοια προϊόντα έχουν συνδεθεί με σοβαρές ηπατικές βλάβες ο ΕΟΦ συνιστά στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά μόνο με ιατρική συμβουλή και υπό ιατρική παρακολούθηση και να αποφεύγουν την προμήθειά τους από μη εγκεκριμένες πηγές.

Οι επαγγελματίες της υγείας καλούνται να αναφέρουν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΦ τα περιστατικά που εκδηλώνονται με βλάβες του ήπατος ή άλλα προβλήματα υγείας και σχετίζονται με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ"

λέξεις κλειδιά: Hydroxycut, ΕΟΦ, ανάκληση, προϊόντα αδυνατίσματος, λιποδιαλύτες, λιποδιαλυτικά, διουρητικά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή