Επικίνδυνο ψάρι στα νερά της Νέας Κίου

Πρόσφατα ενας λαγοκέφαλος 45 εκατοστών πιάστηκε στα δίχτυα του ψαρά Κωνσταντίνου Δεσποτάκη στη Νέα Κίο. Τί είναι αυτό το ψάρι; Είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία; Πώς έφτασε στις ελληνικές θάλασσες; Τι πρέπει να κάνει ο ψαράς ή ο καταναλωτής για να προστατευθεί; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στο άρθρο που ακολουθεί.



  • Τί είναι ο λαγοκέφαλος;

εικόνα 1

Ο Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus (εικόνες 1,2 & 3) όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι ένα είδος ψαριού που έρχεται από τις τροπικές θάλασσες. Ζει κυρίως στον Ινδικό και στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το μήκος του ψαριού αυτού συχνά υπερβαίνει το μισό μέτρο και φτάνει ως 1,1 μέτρο, ενώ το βάρος του είναι περίπου 1500 – 1700 γραμμάρια, με το μεγαλύτερο να έχει ζυγιστεί 7 κιλά Έχει σχήμα τορπίλης, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματος και στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος.

Όλα τα είδη (περίπου 185) της συγκεκριμένης οικογένειας των τετραοδοντίδων έχουν περίπου τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά.

εικόνα 2
  • Είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία;

Ναι, είναι επικίνδυνο. Ο λαγοκέφαλος έχει μια τοξίνη, την τετροδοντοτοξίνη, που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρές δηλητηριάσεις έως τον θάνατο στον άνθρωπο, εξαιτίας παράλυσης του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος.

Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί ως τώρα στον Λίβανο και στο Ισραήλ. Αυτό το ψάρι καταναλώνεται στην Ιαπωνία αφού απομακρυνθούν τα εντόσθια και καθαριστεί το δέρμα και η τοξίνη του που αποκαλείται fugu χρησιμοποιείται για αυτοκτονίες ή δολοφονίες.

Η τοξίνη υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατά σειρά σε ωοθήκη, ήπαρ, έντερο και δέρμα, ενώ η τοξικότητα ποικίλλει ανάλογα με το αναπαραγωγικό στάδιο που βρίσκονται τα ψάρια και είναι μεγαλύτερη κατά την περίοδο της ωοτοκίας και συνεπώς τους μήνες Μάιο έως Ιούλιο και ανάλογα με το γένος με τα θηλυκά να είναι τοξικότερα.

Η τοξίνη δεν καταστρέφεται στη συνήθη θερμική επεξεργασία που υφίστανται τα ψάρια στο σπίτι (απαιτείται βρασμός 3 ωρών τουλάχιστον) γι' αυτό και είναι επικίνδυνη η κατανάλωση του ακόμα κι αν έχει ψηθεί ή βραστεί.

Η παρουσία του λαγοκέφαλου έχει επισημανθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μας : Ρόδο, Καστελόριζο, Λέσβο, Κρήτη ( Ηράκλειο , Ιεράπετρα) και τώρα στη Νέα Κίο.
  • Πώς έφτασε ο λαγοκέφαλος στις ελληνικές θάλασσες;
Η κύρια αιτία "μετανάστευσης" του λαγοκέφαλου αλλά και άλλων ειδών ψαριών (αλλόχθονα είδη) είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών. Επίσης έρχονται μέσω της διώρυγας του Σουέζ ή κατά λάθος μαζί με το γόνο για ιχθυοκαλλιέργεια.
  • Τί πρέπει να κάνει ο καταναλωτής/ψαράς;
Καταρχάς ποτέ μην καταναλώνετε ένα ψάρι εάν δε γνωρίζετε σε ποιό είδος ανήκει, ακόμα κι αν το έχετε αλιεύσει ο ίδιος/α.

Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι εντοπίσατε το παραπάνω είδος, ΜΗ το καταναλώσετε.

Επίσης πρέπει να ενημερώσετε άμεσα κάποια από τις παρακάτω αρμόδιες υπηρεσίες όπως η η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η Διεύθυνση Αλιείας ή κάποιο άλλο σχετικό φορέα.

εικόνα 3
Τα είδη της συγκεκριμένης οικογένειας έχουν την ικανότητα να διογκώνονται, να γίνονται σφαιρικά και να επιπλέουν για αυτό και ονομάζονται και pufferfish.


Περισσότερες πληροφορίες :
FishBase.org-Lagocephalus Sceleratus

λέξεις κλειδιά: λαγοκέφαλος, λαγοκεφαλος, τοξίνη, τοξινη, τετροδοντοτοξίνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή