Προκατάληψη και περιττό βάρος

Ο ορισμός της προκατάληψης είναι είναι η αρνητική γνώμη, διάθεση κλπ για κάτι/κάποιον που έχει διαμορφωθεί εκ των προτέρων ή η αρνητική προδιάθεση, στάση απέναντι σε πρόσωπα ή ομάδες, η οποία βασίζεται σε στερεότυπες πεποιθήσεις και όχι σε πραγματικά χαρακτηριστικά.

Γιατί ξεκινά αυτό το άρθρο με τον ορισμό της προκατάληψης; Αφορμή για το σημερινό άρθρο είναι ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε πριν λίγες ημέρες σε μία δημοφιλή εκπομπή ταλέντων, το "X-Factor".

Μπροστά στην κριτική επιτροπή της εκπομπής είχε την ατυχία να εμφανιστεί μία νεαρή γυναίκα, η οποία είχε μεν ωραία φωνή αλλά ήταν εμφανές ότι σωματικό της βάρος ήταν περισσότερο από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε "φυσιολογικό" ή υγιές σωματικό βάρος.

Τα μέλη της κριτική επιτροπή, αφού συμφώνησαν ότι η νεαρή γυναίκα τραγουδούσε καλά, έστρεψαν την προσοχή τους στην εμφάνισή της.

Την επέκριναν έντονα για τα περιττά κιλά, της σύστησαν να χάσει 5 κιλά (άραγε πώς το υπολόγισαν αυτό;) μέχρι μία συγκεκριμένη ημερομηνία (είναι ασφαλές να χάσει τα κιλά αυτά στο συγκεκριμένο διάστημα;) και συμπλήρωσαν την εικόνα με χαρακτηρισμούς.

"Είσαι τεμπέλα" της έλεγαν, "Είσαι μία φριχτή τεμπέλα".

Δηλαδή χαρακτήρισαν ως τεμπέλη έναν άνθρωπο που έβλεπαν πρώτη φορά στη ζωή τους με κριτήριο το επιπλέον βάρος.

Επιπλέον έδωσαν σε αυτό το άτομο συμβουλές-διαταγές για την απώλεια βάρους χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά , το ιστορικό και προπάντων χωρίς να είναι ειδικοί (εκτός κι αν κάποιο μέλος της κριτικής επιτροπής έχει πτυχίο διαιτολογίας και δεν το γνωρίζω).

Δυστυχώς, την άποψη τους μοιράζεται αρκετός κόσμος, που πιστεύει ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα είναι τεμπέλικα, νωθρά και άλλα. Πολλές φορές μάλιστα, δε διστάζουν να προτείνουν τρόπους απώλειας βάρους, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το να κατηγοριοποιούμε ανθρώπους με βάση τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά και να τους προσδίδουμε ιδιότητες χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πχ οι ξανθιές είναι χαζές, οι χοντροί τεμπελιάζουν κλπ αποτελεί ρατσιστική συμπεριφορά. Τέτοια συμπεριφορά δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή στην κοινωνία μας αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι.

Όσον αφορά στην απώλεια βάρους, αυτή πρέπει να γίνεται πρώτα απ΄όλα μετά από απόφαση του ίδιου του ενδιαφερομένου και όχι με πίεση από το περιβάλλον του. Τέλος, να εμπιστεύεται στην προσπάθεια του αυτή τον κατάλληλα καταρτισμένο επαγγελματία υγείας, δηλαδή τον πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή