Χαλκός

Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο. Συμβολίζεται με τα λατινικά γράμματα Cu.

Έχει πολλές λειτουργίες στον οργανισμό. Μερικές από αυτές είναι : η απορρόφηση του σιδήρου, η μεταφορά του οξυγόνου, ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης, ο σχηματισμός συνδετικού ιστού, συμβάλλει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμμετέχει στο σχηματισμό και συντήρηση της μυελίνης κ.α.

Σε γενικές γραμμές ο χαλκός απαντάται σε πολλά τρόφιμα. Ιδιαίτερα περιεκτικά σε χαλκό είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το κρέας (ιδιαίτερα το συκώτι), οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα μανιτάρια και τα δημητριακά.

Έλλειψη Χαλκού

Σε φυσιολογικές συνθήκες είναι απίθανο να παρατηρηθεί έλλειψη χαλκού στον άνθρωπο. Γι αυτό και δεν συνίσταται η λήψη συμπληρωμάτων χαλκού. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η υπερβολική πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών-κυρίως μέσω συμπληρωμάτων- μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την απορρόφηση του χαλκού, όπως είναι η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος.

Υπερκατανάλωση χαλκού

Η υπερβολική πρόσληψη χαλκού προκαλεί ναυτία και εμετό και ενδεχομένως κίρρωση του ήπατος. Υπερβολική πρόσληψη του χαλκού μπορεί να προκύψει από συμπληρώματα διατροφής ή από άλατα χαλκού που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη της νόσου του Wilson. Πρόκειται για μία γενετική ασθένεια, κατά την οποία ο χαλκός δε μεταβολίζεται σωστά στο σώμα. Παράλληλα με τη θεραπευτική αγωγή (φάρμακα που εμποδίζουν την απορρόφηση του χαλκού) συνιστάται δίαιτα χαμηλή σε χαλκό.

Σχετικές συνδέσεις
Μέταλλα και ιχνοστοιχεία-Εισαγωγή
Wilson's Disease

λέξεις κλειδιά: χαλκος, χαλκός, χακλος, χαλκό, copper, νόσος Wilson

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή