Η Ελλάδα λέει "όχι" στη μεταλλαγμένη πατατα

Πριν από 2 ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καλλιέργεια και χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές μία ποικιλία μεταλλαγμένης πατάτας. Πρόκειται για την μεταλλαγμένη πατάτα "Amflora" της γερμανικής εταιρείας BASF, η οποία περιέχει γονίδιο ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 1998 που η ΕΕ εγκρίνει καλλιέργεια μεταλλαγμένου οργανισμού στο έδαφός της.

Ωστόσο η Ελλάδα λέει ΟΧΙ στη μεταλλαγμένη πατάτα. Με χτεσινό δελτίο τύπου η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή δηλώνει την πρόθεση της να απαγορεύσει την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας στην ελληνική επικράτεια.


(φωτογραφία από Greenpeace)

Ακολουθεί ολόκληρο το δελτίο τύπου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 03 Mαρτίου 2010

Δελτίο Τύπου

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ
ΠΑΤΑΤΑΣ

Με αφορμή την έγκριση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένης πατάτας για βιομηχανική χρήση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με γνώμονα την προφύλαξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, το περιβάλλον και η βιοποικιλιότητα, η Ελλάδα προτίθεται να ενεργοποιήσει νομικές ρήτρες που θα απαγορεύουν την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora επί ελληνικού εδάφους.

Οι αποφάσεις της Κομισιόν που αγγίζουν θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα για το σύνολο της κοινωνίας, θα πρέπει να λαμβάνονται με περίσκεψη, διαφάνεια και πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση. Ταυτόχρονα, η χώρα μας, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα επιλογής κάθε κράτους-μέλους για την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

Η Εθνική Στρατηγική που προωθούμε στηρίζεται σε ένα μοντέλο ποιοτικής, πιστοποιημένης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας, και όχι στη μαζική και εντατική παραγωγή με αμφίβολα αποτελέσματα για τη Δημόσια Υγεία και τους φυσικούς πόρους»
Σχετικοί σύνδεσμοι-πηγές
Greenpeace
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

λέξεις κλειδιά: ματαλλαγμένη πατατα, μεταλλαγμένη πατάτα, μεταλλαγμενη πατατα, μεταλλαγμένα, μεταλλαγμενα, metallagmenh patata, Amflora, αμφλορα, γενετικά τροποιημένες πατατες, γενετικά τροποποιημένες πατατες, πατάτες

Σχόλια

Ο χρήστης Pansofix είπε…
αυτα τα προΙοντα λεγονται γενετικα τροποποιημενα και πολυ με χαροποιει οτι η ελλαδα λεει οχι!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή