Πώς μαγειρεύω με ασφάλεια

Για την αποφυγή δυσάρεστων και ενδεχομένως επικίνδυνων περιστατικών, όπως είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις, είναι καλό να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες όταν μαγειρεύουμε.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ-ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά από επαφή ωμών τροφίμων, ειδικά των κρεάτων.
  • Πλύνετε τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσετε
  • Χρησιμοποιείστε διαφορετικά μαχαίρια για την κοπή διαφορετικών υλικών (πχ διαφορετικό μαχαίρι για το κρέας, διαφορετικό για τα λαχανικά κλπ).
  • Πλύνετε καλά την επιφάνεια κοπής πριν την χρησιμοποιήσετε. Πλύνετε την επιφάνεια κοπής κάθε φορά που αλλάζετε είδος τροφίμου πχ κρέας, λαχανικά ή ψωμί. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για κάθε υλικό.
  • Μη χρησιμοποιείτε ξύλινη επιφάνεια κοπής. Προτιμήστε επιφάνειες κοπής από τεφλόν ή χρησιμοποιείστε τον πάγκο της κουζίνας εάν είναι από γρανίτη ή μάρμαρο.
  • Ψήστε επαρκώς τα κρέατα , τα πουλερικά και τα ψάρια, δηλ να είναι ψημένο και το εσωτερικό τους
  •  Μην αφήσετε να έρθουν σε επαφή τα ωμά κρέατα με τα μαγειρεμένα. Μην ακουμπήσετε το μαγειρευμένο κρέας στο πιάτο που προηγουμένως ήταν το ωμό. Αποθηκεύστε τα ωμά κρέατα σε διαφορετικά σκεύη από τα μαγειρευμένα.
  •  Μην προσθέτετε σάλτσα ή μαρινάδα σε ψημένο κρέας ή ψάρι την οποία έχετε πρώτα χρησιμοποιήσει σε ωμό.
  •  Μην ξαναζεσταίνετε μαγειρεμένα τρόφιμα περισσότερες από μία φορές.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)

    Σχετικές αναρτήσεις
    Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο

    λέξεις κλειδιά: τροφικλή δηλητηρίαση. τροφικλή δηλητηρίαση. τροφικη δηλητηριαση, μαγειρεμα,

    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Ζέα

    Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

    Ακμή και διατροφή