Οδηγίες για διακοπές στο εξωτερικό χωρίς απρόοπτα

Πολλοί θα προτιμήσουν να παραθερίσουν και φέτος στο εξωτερικό. Ωστόσο η έλλειψη ικανοποιητικών συνθηκών υγιεινής σε ορισμένες χώρες σε συνάρτηση με τις έντονες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να μετατρέψουν τις ονειρεμένες διακοπές σε εφιάλτη. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ταξιδιώτες αρρωσταίνει λόγω μολυσμένων τροφίμων και νερού, ενώ τις περισσότερες φορές πάσχουν από τη διάρροια των ταξιδιωτών.

Οι περισσότερο επικίνδυνες χώρες είναι οι Ασιατικές πχ Ινδία, Κίνα, οι χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Εάν σκοπεύετε να βρεθείτε σε μία από αυτές τις χώρες  ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίεςγια να απολαύσετε τις διακοπές σας χωρίς απρόπτα.

  • Μην αγοράζετε τρόφιμα από πλανόδιους ή τρόφιμα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και τις μύγες
  • Να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό. Να ελέγχετε το πώμα (ότι δεν έχει ανοιχθεί ξανά). 
  • Μην πίνετε νερό κατευθείαν από το μπουκάλι (η περιοχή γύρω από το στόμιο μπορεί να μην είναι τόσο καθαρή). Διαφορετικά σκουπίστε το μπουκάλι πριν τα ανοίξετε και να καθαρίστε τις επιφάνειές τους οι οποίες θα έλθουν σε επαφή με το στόμα.
  • Τα ανθρακούχα νερά και τα αναψυκτικά θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση, επειδή η ανθρακούχος επεξεργασία τους τα καθιστά όξινα (η οξύτητά τους σκοτώνει τα βακτηρίδια και τους άλλους μικροοργανισμούς). Ισχύει το ίδιο για το στόμιο όπως και για το νερό.
  • Να χρησιμοποιείτε το εμφιαλωμένο νερό ή το ανθρακούχο για να πλύνετε τα δόντια σας
  • Αποφύγετε τους χυμούς που δεν είναι συσκευασμένοι καθώς υπάρχει η δυνατότητα να είναι αραιωμένοι με νερό βρύσης
  • Το κρασί και η μπύρα θεωρούνται ασφαλή αλλά προσοχή : Όχι παγάκια στα ποτά 
  • Είναι ασφαλές να πίνετε καφέ και τσάι αφού το νερό που χρησιμοποιήθηκε έχει βράσει.
  • Μην καταναλώνετε ωμά λαχανικά πχ φυλλώδεις σαλάτες καθώς μπορεί να μην έχουν πλυθεί επαρκώς
  • Ξεφλουδίζετε όλα τα φρούτα
  • Όχι μαγιονέζα, κρύες σάλτσες ή κρεμώδη γλυκά πχ πάστες, μους κλπ
  • Αποφύγετε τα θαλασσινά που σερβίρονται ωμά πχ στρείδια
  • Γενικότερα αποφύγετε τα ωμά τρόφιμα ή τρόφιμα που δεν έχουν ψηθεί επαρκώς (άψητες ζύμες, μισοψημένα κρέατα και ψάρια κλπ)
  • Αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά όταν δεν είστε σίγουρος/η για το αν είναι παστεριωμένα
  • Προτιμήστε φαγητά της ώρας
  • Μην καταναλώνετε φαγητά που έχουν κρυώσει ή φαίνονται να έχουν ξαναζεσταθεί ή έχουν μείνει πολλή ώρα στο μπουφέ
  • Μην καταναλώνετε προϊόντα ψυγείου που δεν είναι επαρκώς παγωμένα
Και πάνω απ΄ όλα σχολαστικό πλύσιμο χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού, καθώς και πριν και μετά την τουαλέτα.


 Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) για ταξιδιώτες : Προληπτικά μέτρα κατά την κατανάλωση τροφίμων και ποτών


Οι περιοχές που ενδημεί η χολέρα. Συνήθως μεταφέρεται από μολυσμένο νερό ή τρόφιμα.  



Σχετικοί σύνδεσμοι
Συμβουλές ασφάλειας τροφίμων για ταξιδιώτες - EUFIC
ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

λέξεις κλειδιά: διαρροια ταξιδιωτών, διαρροια ταξιδιωτη, ταξιδι εξωτερικο, ασφαλεια τροφιμων ποτων, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συμβουλές ασφάλειας τροφίμων, συνθήκες υγιεινής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή