Το αυγό : ένας διατροφικός θησαυρός !

Ένας συνήθης χαρακτηρισμός που δίνεται στα αυγά είναι αυτός της  "πλήρους τροφής". Αν και αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι απόλυτα ακριβής καθώς ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει τρώγοντας αποκλειστικά αυγά, εντούτοις το αυγό είναι μία τροφή με αυξημένη διατροφική αξία.

Το αυγό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως η ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Α, το ασβέστιο, ο σίδηρος,  το σελήνιο, ο φώσφορος, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω3/ω6 κ.α.

Όμως, η πρωτεΐνη του αυγού είναι που έχει τη μεγαλύτερη αξία. Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του αυγού είναι ίση με το 100, που είναι το ανώτερο σκορ για τα φυσικά τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες και σε τέτοιες αναλογίες μεταξύ τους έτσι  ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Με πιο απλά λόγια το αυγό έχει την καλύτερη ποιοτικά πρωτεΐνη από όλα τα τρόφιμα.

Άνθρωποι που δεν καταναλώνουν κρέας (χορτοφάγοι) ή/και ψάρι μπορούν να βασίζονται στο αυγό για την επαρκή κάλυψη των αναγκών τους σε πρωτεΐνες.

Από την άλλη το αυγό προσφέρει αρκετές θερμίδες και είναι πλούσιο σε χοληστερόλη. Παλαιότερα οι γιατροί συνιστούσαν τον περιορισμό της κατανάλωσης αυγών αλλά σήμερα φαίνεται ότι η  κατανάλωση αυγών δεν οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης και του κινδύνου για καρδιοπάθειες. Μία λογική κατανάλωση αυγού είναι 6-7φορές την εβδομάδα ή μία φορά/ημέρα στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.

Σε γενικές γραμμές ένα μέτριο αυγό κότας (55γρ) έχει:
  •  90 θερμίδες
  • 7 γρ πρωτεΐνης
  • 6 γρ λίπους
  • 277 mg χοληστερόλης
  • 194 mcg βιτ Α

Πέρα από τη θρεπτική του αξία το αυγό έχει κι άλλες ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμο σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική :
δίνει γεύση  και χρώμα , λειτουργεί ως διογκωτικό μέσο (πχ κέικ, μαρέγκες κλπ), πηκτικό (κρέμες), ως γαλακτωματοποιητής (πχ μαγιονέζα) και άλλα.

Το 1996 η Διεθνής Επιτροπή Αυγού (International Egg Commission) όρισε ότι η κάθε δεύτερη Παρασκευή του Οκτώβρη είναι αφιερωμένη στο αυγό και τα οφέλη του. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι στις 8 Οκτώβρη.


Σχετικοί σύνδεσμοι
WolrdEggDay
Βιταμίνη Β12 και χορτοφαγία
Λίγα λόγια για τη βιταμίνη Α
Πώς ψωνίζω αυγά με ασφάλεια


λέξεις κλειδιά : αυγά, αυγα, αυγό, αυγό, αβγό, αβγό, Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή