Προσοχή σε νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΕΟΦ κυκλοφορούν προϊόντα με την ένδειξη "συμπλήρωμα διατροφής" ή "φυτικό συμπλήρωμα διατροφής", ωστόσο περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Παρακάτω βλέπουμε συγκεντρωτικά τα σκευάσματα αυτά από 26/8 έως10/11.

*Η δραστική ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.


**Η σιβουτραμίνη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε φάρμακα για την απώλεια βάρους όπως το Reductil , Reduxade, και το Zelium  αλλά αποσύρθηκε πρόσφατα καθώς υπάρχουν ενδείξεις για παρενέργειες όπως αυξημένος κίνδυνος για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή κ.α. 

Επιπλέον στις 5/10/2010 ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση για τις σοβαρές παρενέργειες του συμπληρώματος διατροφής Miracle Mineral Solution ή αλλιώς γνωστό ως MMS.

"Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι το πιθανώς διακινούμενο και στην Ελλάδα, μη γνωστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής  «Miracle Mineral Solution» ή «MMS» είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, διότι όταν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία, έμμετο και διάρροια και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μειωμένη αρτηριακή πίεση, όπως προκύπτει από ενημέρωση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα. Εάν χρησιμοποιηθεί σε μικρότερη αραίωση από την υποδεικνυόμενη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερο και τα ερυθροκύτταρα, που είναι δυνατόν να καταλήξει σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή."

Για άλλη μια φορά αξίζει να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι να μην καταναλώνουμε συμπληρώματα διατροφής χωρίς να έχουμε συμβουλευτεί κάποιον επαγγελματία στο χώρο της υγείας (γιατρό, φαρμακοποιό, διαιτολόγο) καθώς και να επιλέγουμε αξιόπιστες πηγές για την αγορά τους, όπως είναι τα φαρμακεία.


Σχετικοί σύνδεσμοι
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Επικίνδυνα τα Reductil, Reduxade και Zelium ? (σιβουτραμίνη)


λέξεις κλειδιά: ΕΟΦ, συμπληρώματα διατροφής, simpliromata diatrofis, σιβουτραμίνη, σιβουτραμινη, sibutramine, sildenafil, απώλεια βάρους, στυτική δυσλειτουργία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή