Υπολογισμός σωματικού λίπους

Ο οργανισμός μας χρειάζεται ένα ελάχιστο ποσοστό λίπους προκειμένου να επιτελούνται σωστά οι λειτουργίες του . Η αύξηση της λιπώδους μάζας πάνω από τα φυσιολογικά όρια, ωστόσο, σχετίζεται με πολλά χρόνια νοσήματα και διαταραχές της υγείας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα και άλλα.

Η σύσταση του σωματικού λίπους


Προκειμένου να εκτιμηθεί το ποσοστό του λίπους στο σώμα μας αλλά και η κατανομή του έχουν δημιουργηθεί διάφορες τεχνικές λιπομέτρησης όπως:

  • ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA)
  • δερματοπτυχομέτρηση
  • μαγνητική τομογραφία 
  • μέτρηση  απορρόφησης με ακτίνες Χ διπλής ενέργειας (DXA ή DEXA)
  • ολικό σωματικό κάλιο
  • πληθυσμογραφία σώματος 
  • σωματομετρία(μέτρηση περιφέρειας σώματος)
  • υπέρηχοι
  • υποβρύχιο ζύγισμα και άλλα

Ορισμένες μέθοδοι σπάνια χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο επιστημονικών εργασιών πχ υποβρύχιο ζύγισμα . Αυτές που χρησιμοποιιούνται πιο συχνά από τους διαιτολόγους είναι η σωματομετρία, η δερματοπτυχομέτρηση και η ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA).

δερματοπτυχόμετρο
αναλυτής σύστασης σώματος (ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης)

Είναι σημαντικό το άτομο που διενεργεί τις μετρήσεις να είναι κατάλληλα καταρτισμένο για τη χρήση του εξοπλισμού αλλά και να είναι ενήμερο για τους περιορισμούς που υπάρχουν στην τεχνική που χρησιμοποιοεί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σφάλματος.

Για παράδειγμα η ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης προϋποθέτει ότι το άτομο που θα μετρηθεί δεν έχει καταναλώσει τροφή ή νερό για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς και ότι δεν έχει κάνει έντονη σωματική προσπάθεια (ενασχόληση με σπορ, χειρωνακτική εργασία κλπ) τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μέτρηση, διαφορετικά το αποτέλεσμα που θα προκύψει δεν θα είναι αξιόπιστο.

Επιπλέον υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων που απαγορεύεται να εφαρμόζεται πάνω τους αυτή η διαδικασία όπως είναι οι έγκυοι, όσοι φέρουν μεταλλικά εμφυτεύματα και βηματοδότες ή απινιδιστές.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι μετρήσεις που πραγματοποιούνται σε υπαίθριους χώρους από πωλητές καλλυντικών ή άλλων σκευασμάτων μόνο έγκυρες δεν μπορούν να είναι.

Όταν πρόκεται για θέματα υγείας εμπιστευόμαστε μόνο τον νόμιμο επαγγελματία. 


Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

λέξεις κλειδιά: σωματικό λίπος, σωματικο λιπος, λιπομέτρηση, λιπομετρηση, σωματομετρία, BIA, ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης, δερματοπτυχομέτρηση, πάχος δερματικής πτυχής, δερματοπτυχόμετρο, λιπομετρητής, ποσοστο λιπους, ποσοστό λίπους, θεμελιώδες λίπος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή