Φυτικά συμπληρώματα: Είναι αυτό που φαίνονται;

Η ετικέτα γράφει "φυτικό". Είναι όμως;
photo credit: de Fatto via photopin cc

Καθημερινά ο σύγχρονος καταναλωτής βομβαρδίζεται από διαφημίσεις για "φυτικά" σκευάσματα, που υπόσχονται διάφορα αποτελέσματα, από ευεξία, αδυνάτισμα ή θεραπεία ασθενειών. Πολλές φορές μάλιστα, τα προϊόντα αυτά διακινούνται μέσω διαδικτύου, κάνοντας δύσκολο στον καταναλωτή να διαπιστώσει την προέλευση και την γνησιότητα του προϊόντος.

Στις αρχές του Νοέμβρη, οι New York Times δημοσίευσαν ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την αξιοπιστία των "φυτικών" σκευασμάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε μεγάλο βαθμό υπήρξε νοθεία του προϊόντος με ουσίες, οι οποίες δεν αναγράφονταν στη συσκευασία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η δραστική φυτική (;) ουσία ήταν σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τις αναγραφόμενες, ή ακόμα και καθόλου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε δείγμα 44 προϊόντων , το ένα τρίτο δεν περιείχε καμία ποσότητα της ουσίας που ισχυριζόταν ότι έχει.Λόγου χάρη, σε μια περίπτωση, σε φυτικό σκεύασμα αντί εκχυλίσματος του βαλσαμόχορτου (St.John's wort, hypericym perforatum ),γνωστό για τις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες, ανιχνεύθηκε Senna alexandrina, ουσία με καθαρτική δράση. Σε μια περίπτωση άλλου προϊόντος, στην ετικέτα του οποίου επίσης αναγραφόταν ότι περιέχει βαλσαμόχορτο, βρέθηκε ότι χάπι ήταν φτιαγμένο εξολοκλήρου από ρύζι, χωρίς καμία δραστική ουσία(!).

Ακόμα, σε άλλα προϊόντα εντοπίστηκαν ουσίες μη φυτικής προέλευσης, προσθήκη αλλεργιογόνων όπως η σόγια χωρίς την αντίστοιχη αναγραφή και τα λοιπά.

Δηλαδή οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει αυτά τα προϊόντα πλήρωσαν ένα εύλογο ποσό για να αποκτήσουν ένα προϊόν που στην καλύτερη περίπτωση δεν κάνει τίποτα, ενώ στη χειρότερη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.
photo credit: Bill David Brooks via photopin cc


Γιατί όμως παρατηρείται αυτό το φαινόμενο της νοθείας; 

Ένας λόγος που συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα είναι ότι τα προϊόντα αυτά δεν χαρακτηρίζονται ως φάρμακα αλλά ως συμπληρώματα διατροφής, έτσι δεν υφίστανται σε τόσο αυστηρούς ελέγχους και συνήθως οι αρχές περιμένουν πρώτα να γίνουν καταγγελίες σχετικά με κάποια παρενέργεια και μετά να δράσουν.

Αυτά συμβαίνουν στην Β. Αμερική. Τί γίνεται στην Ελλάδα; 

Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι δε συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στη χώρα μας, αλλά δυστυχώς τα δελτία τύπου που εκδίδει τακτικά ο ΕΟΦ προειδοποιώντας το κοινό για νοθευμένα σκευάσματα μας διαψεύδουν, καθώς μέσω του διαδικτύου, και όχι μόνο, τα σκευάσματα μπορούν να φτάσουν στα χέρια του Έλληνα καταναλωτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα σημεία της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής (Εγκύκλιος 55220-22/07/2009)

4. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ.

7. Η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής στο κοινό επιτρέπεται μόνο από τα Φαρμακεία και αυτό θα πρέπει να αναγράφεται στις διαφημιστικές καταχωρήσεις, άμεσες ή έμμεσες (advertorial, publi κτλ.). Απαγορεύεται κάθε διαφήμιση διάθεσης με οποιονδήποτε άλλο τρόπο («πόρτα-πόρτα», τηλεφωνικώς κλπ.).

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε; 

 Να μην αγοράζουμε σκευάσματα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του επαγγελματία υγείας,
να επιλέγουμε τους νόμιμους χώρους αγοράς (φαρμακεία) και να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε σκευάσματα που υπόσχονται μαγικές λύσεις και θαυματουργές θεραπείες. Περισσότερες
συμβουλές μπορείτε να διαβάστε σε προηγούμενη ανάρτηση:"Προϊόντα-απάτη: πώς να τα ξεχωρίσεις"



Σχετικοί σύνδεσμοι
Herbal Supplements Are Often Not What They Seem  The New York Times
St. John's wort and depression (Βαλσαμόχορτο και κατάθλιψη)  NCCAM
Εγκύκλιος 55220-22/07/2009  Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή